Library and Information Science MCQs, Part 4

  1. ASK (Approach, Skill, Knowledge) principle is related to
    1. Classification
    2. Management
    3. ICT
    4. Standards

    Answer: b

  2. The subject of Research Methodology is the outcome of the mode of formation of subject, known as
    1. Loose Assemblage
    2. Fission
    3. Distillation
    4. Cluster

    Answer: c

  3. IIA founded in U. S. A. In 1968 stands for
    1. Integrated Industry Association
    2. Information Industry Association
    3. Integrated Illiteracy eradication Association
    4. Institute of Information Association.

    Answer: d

  4. BSO in classification stands for
    1. Basic Subject of Organisation
    2. Broad Subject Ordering
    3. Bibliography of Subject Ordering
    4. Bibliographic Subject Organisation

    Answer: b

  5. The concept of Selective Dissemination of Information (SDI) was introduced by
    1. Kaiser
    2. Luhn of IBM
    3. S. R. Ranganathan
    4. Derek Austin.

    Answer: b

  6. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in
    1. 1925
    2. 1933
    3. 1931
    4. 1935

    Answer: d

     

  7. The term Lexicography is associated with:
    1. Compilation of Encyclopedia
    2. Compilation of Hand books
    3. Compilation of Dictionaries
    4. None of the above

    Answer: c

  8. A Pre-print is a/an
    1. Article to be presented in a conference
    2. Conference paper to be included in the proceedings
    3. Neither a nor b
    4. Both a and b

    Answer: d

  9. Binary system of numbers uses only
    1. Two digits
    2. Four digits
    3. Eight digits
    4. Six digits

    Answer: a

  10. RSS feed is a tool of:
    a. Graphic design
    b. Web 1.0
    c. Web 2.0
    d. Architecture

Answer: c

[breaking_news_ticker id=”1″ t_length=”70″ bnt_cat=”24″ post_type=”post” title=”More MCQs” show_posts=”30″ tbgcolor=”222222″ bgcolor=”333333″ bnt_speed=”500″ bnt_direction=”up” bnt_interval=”3000″ border_width=”0″ border_color=”222222″ border_style=”solid” border_radius=”0″ show_date=”hide” date_color=”b23737″ controls_btn_bg=”dd3333″ bnt_buttons=”on”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *