Library and Information Science MCQs, Part 5

  1. Xerographic process is categorised under
    1. Photographic process
    2. Reflex method
    3. Silver halide process
    4. Electrostatic process

    Answer: b

  2. The ‘Study abroad’ is a/an
    1. Encyclopedia
    2. Year book
    3. Directory
    4. Handbook

    Answer: d

  3. The ‘User Profile’ is a
    1. List of descriptors
    2. List of useful citations
    3. List of users
    4. Statement of user information

    Answer: d

  4. Phoenix schedules are part of
    1. DDC
    2. BC
    3. UDC
    4. LCC

    Answer: a

  5. ‘Universal Bibliographical Control’ is a programme of:
    1. FID
    2. IFLA
    3. UNISIST
    4. ALA

    Answer: b

  6. The standard size of a catalogue card is
    1. 12.5 cm X 7.5 cm
    2. 12 cm X 7 cm
    3. 11 cm X 5 cm
    4. 10 cm X 4 cm

    Answer: a

  7. The standard size of a catalogue card is
    1. 5 inch X 3 inch
    2. 4 inch X 3 inch
    3. 4 inch X 4 inch
    4. 3 inch X 3 inch

    Answer: a

  8. RDA related to
    1. Classification
    2. Cataloguing
    3. Searching
    4. Browsing

    Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *