199 LIS MCQs

Library MCQs, Library Science MCQs, Library Science MCQs pdf, Library Science MCQs with answers, Library Science MCQs with answers pdf, Library Science solved MCQs, MCQs for library and Information Science, MCQs in Library and Information Science free download, MCQs in Library and Information Science pdf, MCQs Library Science, MCQs of Library and Information Science in Pakistan, MCQs of Library Science, MCQs on Library and Information Sciences with answers, MCQs on Library Science, multiple choice questions in Library and Information Science pdf free download, solved MCQs of Library and Information

Keywords: Important questions for library and information science, library and information science MCQs, Library MCQs, Library MCQs with Answers, Library science MCQ with answers, Library Science MCQs, Library Science MCQs pdf, Library Science MCQs with answers, Library Science MCQs with answers pdf, Library science questions and answers, Library Science solved MCQs, LIS MCQs, MCQ in library and information science, MCQ on library science, MCQs, MCQs for library and Information Science, MCQs in Library and Information Science free download, MCQs in Library and Information Science pdf, MCQs Library Science, MCQs of Library and Information Science in Pakistan, MCQs of Library Science, MCQs on Library and Information Sciences with answers, MCQs on Library Science, Multiple choice questions in library and information science, multiple choice questions in Library and Information Science pdf free download, Objective type questions in library and information science free download, solved MCQs of Library and Information Science
1. ASK (Approach, Skill, Knowledge ) principle is related to
(A) Classification
(B) Management
(C) ICT
(D) Standards
Answer: (B)

2. The subject of Research Methodology is the outcome of the mode of formation of
subject, known as
(A) Loose Assemblage
(B) Fission
(C) Distillation
(D) Cluster
Answer: (C)

3. IIA founded in U.S.A. in 1968 stands for
(A) Integrated Industry Association
(B) Information Industry Association
(C) Integrated Illiteracy eradication Association
(D) Institute of Information Association.
Answer: (D)

4. BSO in classification stands for
(A) Basic Subject of Organisation
(B) Broad Subject Ordering
(C) Bibliography of Subject Ordering
(D) Bibliographic Subject Organisation
Answer: (B)

5. The concept of Selective Dissemination of Information ( SDI ) was introduced by
(A) Kaiser
(B) Luhn of IBM
(C) S. R. Ranganathan
(D) Derek Austin.
Answer: (B)

6. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in
(A) 1925
(B) 1933
(C) 1931
(D) 1935
Answer: (D)

7. Among the following which has not been considered as a library of national importance
(A) Saraswati Mahal Library
(B) Delhi Public Library
(C) Kudha Baksh Oriental Library
(D) The Rampur Raza Library
Answer: (D)

8. The term Lexicography is associated with:
(A) Compilation of Encyclopedia
(B) Compilation of Hand books
(C) Compilation of Dictionaries
(D) None of the above
Answer: (C)

9. A Pre-print is a/an
(C) Article to be presented in a conference
(C) Conference paper to be included in the proceedings
(C) Neither (a) nor (b)
(C) Both (a) and (b)
Answer: (D)

10. Binary system of numbers uses only
(A) Two digits
(B) Four digits
(C) Eight digits
(D) Six digits
Answer: (A)

11. ‘Canon of Characteristics’ are part of
(A) Verbal plane
(B) Notational plane
(C) Idea plane
(D) Structural plane
Answer: (C)

12. Xerographic process is categorised under
(A) Photographic process
(B) Reflex method
(C) Silver halide process
(D) Electrostatic process
Answer: (B)

13. The ‘Study abroad’ is a/an
(A) Encyclopedia
(B) Year book
(C) Directory
(D) Handbook
Answer: (D)

14. The ‘User Profile’ is a
(A) List of descriptors
(B) List of useful citations
(C) List of users
(D) Statement of user information
Answer: (D)

15. Phoenix schedules are part of
(A) DDC
(B) BC
(C) UDC
(D) LCC
Answer: (A)

16. “Universal Bibliographical Control’ is a programme of:
(A) FID
(B) IFLA
(C) UNISIST
(D) ALA
Answer: (B)

17. The standard size of a catalogue card is
(A) 12.5 cm X 7.5 cm
(B) 12 cm X 7 cm
(C) 11 cm X 5 cm
(D) 10 cm X 4 cm
Answer: (A)

18. According to General Financial Rules, 2005, loss of how many volumes per thousand volumes issued / consulted in a year is to be taken as reasonable.
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six
Answer: (C)

19. The standard size of a catalogue card is
(A) 5 inch X 3 inch
(B) 4 inch X 3 inch
(C) 4 inch X 4 inch
(D) 3 inch X 3 inch
Answer: (A)

20. RDA related to
(A) Classification
(B) Cataloguing
(C) Searching
(D) Browsing
Answer: (B)

21. Which of the following is a Tertiary Sources of Information?
(A) Journal
(B) Bibliography
(C) Encyclopaedia
(D) Bibliography of Bibliographies
Answer: (D)

22. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till date is
(A) Nineteen
(B) Fourteen
(C) Thirteen
(D) Sixteen
Answer: (A)

23. Information is …
(A) Raw data
(B) Raw knowledge
(C) Input data
(D) Organized data
Answer: (D)

24. BERN CONVENTION (1886) is concerned with:
(A) Translations
(B) Copyright
(C) Patent
(D) Standards
Answer: (B)

25. The invisible web refers to-
(A) The internet, since we cannot see it
(B) That part of the internet, which is hidden from the search engines
(C) The telecommunication signals which are not seen
(D) The failure in accessing the web pages
Answer: (B)

26. Which organisation applied Library and Information Policy in India at national level?
(A) NISSAT
(B) INSDOC
(C) UNESCO
(D) RRRLF
Answer: (D)

27. The act enacted in India in 1856 on Intellectual Property Right was based on.
(A) American Patent Law 1810
(B) British Patent Law 1852
(C) The Patent Bill
(D) The Design Act of 1911
Answer: (B)

28. Whether intellectual property can be sold.
(A) No
(B) Sale is possible
(C) Yes
(D) None of these
Answer: (B)

29. The term communication came from which language?
(A) Greek
(B) Latin
(C) German
(D) French
Answer: (B)

30. To which country the credit is given to coin the term information society?
(A) USA
(B) France
(C) Japan
(D) India
Answer: (C)

31. Today information is regarded as which of the following?
(A) Wealth
(B) Commodity
(C) Products
(D) All the above
Answer: (D)

32. What is the unit of information?
(A) Bit
(B) Byte
(C) Gram
(D) Hertz
Answer: (A)

33. Now a day’s what is a most important vital resource for societal development of a country?
(A) Books
(B) Kowledge
(C) Information
(D) Data
Answer: (C)

34. Which Indian University first started M.Lib.Sc. & M.Phil courses
(A) University of Delhi
(B) University of Madras
(C) S.N.D.T. Women University, Bombay
(D) Aligar Muslim University
Answer: (A)

35. Which Commission recommended 10% of the total college budget for development of Libraries?
(A) Dr. S. R. Ranganathan Committee
(B) Mehrotra Committee
(C) Kothari Committee
(D) Curriculum Development Committee in LIS
Answer: (C)

36. Where did Dr. S. R. Ranganathan put forth his five laws of library science?
(A) Meenakshi College, Annamalainagar
(B) Hindu College, New Delhi
(C) City College, Bangalore
(D) Christ College, Bangalore
Answer: (A)

37. UNISIST is a
(A) Software
(B) A Programme
(C) Welfare association
(D) A committee
Answer: (B)

38. Which association`s tagline is “managing information”?
(A) IFLA
(B) ASLIB
(C) ALA
(D) LC
Answer: (B)

39. Which association`s tagline is “connecting people and information”?
(A) SLA
(B) IFLA
(C) ALA
(D) COMLA
Answer: (A)

40. Which organization has introduced the concept of “Sister libraries” for children`s and young adults reading?
(A) UNESCO
(B) IFLA
(C) LC
(D) LA
Answer: (B)

41. Which two organizations jointly publish survey on digitization and preservation?
(A) IFLA + UNESCO
(B) ALA + UNESCO
(C) IFLA + ALA
(D) IFLA + LC
Answer: (A)

42. Which organization was joined with Library Association to form CILIP in 2002?
(A) Institute of Bibliography
(B) Institute of Information Scientists
(C) Institute of Documentation
(D) Institute of Librarianship
Answer: (B)

43. Who published the journal International classification?
(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) ISKO
(D) ALA
Answer: (C)

44. Which association in India awards teachers in LIS?
(A) IATLIS
(B) ILA
(C) IASLIC
(D) SIS
Answer: (A)

45. Which law of library Science relates to the growth of libraries
(A) Forth law
(B) First law
(C) Second law
(D) Fifth law
Answer: (D)

46. Resource sharing is a part of
(A) Library cooperation
(B)Library Administration
(C)Library Management
(D)Library Cataloging
Answer: (A)

47. Library Technology Report is a publication of
(A) ALA
(B) IASLIC
(C) LA
(D) ILA
Answer: (A)

48. ABGILA is a quarterly publication of
(A) Assam Library Association
(B) Andhra Desa Library Association
(C) Indian Library Association
(D) Raja Ram Mohun Roy Foundation
Answer: (C)

49. The Librarian Day celebrated on
(A) 15th Sep
(B) 24th Nov
(C) 11th Dec
(D) 12th Aug
Answer: (D)

50. Forms of Extension service
(A) Library Websites
(B) Library Orientation
(C) Book fair and Exhibition
(D) All
Answer: (D)
51. The secondary source of information comprised of:
(A) Text books and research monographs.
(B) Subject periodicals and encyclopedias
(C) Indexing and Abstracting periodicals
(D) Bibliography and patents
Answer: (C)

52. Article published in research journal are…
(A) Reference sources
(B) Secondary sources
(C) Primary sources
(D) Tertiary sources
Answer: (C)

53. What is the Thesaurus?
(A) A collection of selected terminology
(B) Synonymous terms
(C) List of words
(D) All of the above
Answer: (D)

54. What is a Patent?
(A) An agreement to the Government
(B) Document of the library
(C) An agreement between the inventor and the Government
(D) An agreement between library and Publisher
Answer: (C)

55. World of learning is a what source of information
(A) Primary source
(B) Documentary source
(C) Secondary source
(D) Tertiary source
Answer: (C)

56. Facts of File is weekly digest of
(A) Indian events
(B) American events
(C) World events
(D) England events
Answer: (C)

57. Compton year book contains
(A) Political events
(B) Cultural events
(C) Outstanding events
(D) Economic events
Answer: (C)

58. Online Europa year book has coverage since
(A) 1965
(B) 1975
(C) 1984
(D) 1985
Answer: (D)

59. Which of the following is a specialized information organization online tool?
(A) Mamma
(B) Dogpile
(C) Vivisimo
(D) Entireweb
Answer: (C)

60. Research periodicals are which category of sources?
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Tertiary
(D) Non documentary.
Answer: (A)

61. Reference sources are those
(A) Which are large in size?
(B) Which are read at home easily?
(C) Which used to obtain particular information?
(D) Which are costly?
Answer: (C)

62. Which part of new encyclopedia Britannica is useful for ready references?
(A) Macropaedia
(B) Propaedia
(C) Micropaedia
(D) Premedia
Answer: (B)

63. Year book are also known as
(A) Hand book
(B) Annual
(C) Directory
(D) Dictionary
Answer: (B)

64. What is India: A reference annual?
(A) Year Book
(B) Almanac
(C) Gide book
(D) Hand book
Answer: (A)

65. What is Trade bibliography?
(A) List of Author Bibliography
(B) List of Special Bibliography
(C) List of books in print or for sale compiled by a publisher
(D) List of books of trade Library
Answer: (C)

66. What is the meaning of E-Documents?
(A) All Documents other than printed
(B) Non-Paper documents
(C) In electronic form such as Cassettes, CD-ROMs, etc.
(D) Audio visual tools
Answer: (C)

67. Which of the following is not the documents?
(A) Manuscript
(B) Book
(C) Inscription
(D) Periodical
Answer: (C)

68. Generally the information sources are divided mainly in to following categories?
(A) Primary and secondary.
(B) Reference and information sources.
(C) Documentary and non-documentary
(D) Books and periodicals
Answer: (C)

69. What are non- documentary sources?
(A) Which are in printed form?
(B) Which are in not printed form?
(C) Which are nor documents
(D) None of these
Answer: (B)

70. Today which type of information sources is most useful?
(A) Reference sources
(B) Documentary source
(C) Non- Documentary source
(D) Both the Documentary and Non-Documentary sources
Answer: (C)

71. Cover to cover translation is treated as
(A) Selective dissemination service
(B) Current awareness services
(C) On demand services
(D) Anticipatory services
Answer: (B)

72. What is the suitable reference sources to know about the information of a particular place?
(A) Directory
(B) Gazetteer
(C) Encyclopedia
(D) Year book
Answer: (B)

73. What is the suitable reference sources to find out the list of historical monuments of Delhi?
(A) Atlas
(B) Gazetteer
(C) Guide book
(D) Globe
Answer: (C)

74. What is world of learning?
(A) Directory
(B) Encyclopedia
(C) Dictionary
(D) Year book
Answer: (A)

75. What do you call a collection of maps, tables, charts, etc.?
(A) Globe
(B) Gazetteer
(C) Atlas
(D) Map
Answer: (C)

76. How many volumes Micropaedia of new Encyclopedia Britannica is published?
(A) 2
(B) 10
(C) 11
(D) 12
Answer: (C)

77. Encyclopedia Americana consists of
(A) 20 Volumes
(B) 25 Volumes
(C) 28 Volumes
(D) 30 Volumes
Answer: (D)

78. Which of the following are not the secondary sources?
(A) Encyclopedia
(B) Digest
(C) Thesis
(D) Text book
Answer: (C)

79. What is the publication frequency of books in print?
(A) Monthly
(B) Weekly
(C) Annually
(D) Quarterly
Answer: (C)

80. What is National bibliography?
(A) List of books of National Library
(B) List of books published in a particular Nation
(C) List of books written by National government
(D) List of books on a nation
Answer: (B)

81. What is the frequency of I.N.B.?
(A) Quarterly
(B) Monthly
(C) Weekly
(D) Annual
Answer: (B)

82. ‘ Facts on File’ is a
(A) Weekly list
(B) Fortnightly
(C) Monthly
(D) Quarterly
Answer: (A)

83. The term “Information Service” is an improvised name …
(A) Administration
(B) Documentation
(C) Bibliography
(D) Reference service
Answer: (D)

84. Abstracting service provides…
(A) Abstract of articles
(B) Whole bibliographic description of articles
(C) Whole bibliographic description along with abstracts of article
(D) Whole bibliographic sources
Answer: (C)

85. Which service demands the creation of a ‘user’ profile?
(A) CAS
(B) Information retrieval
(C) SDI
(D) Reference service
Answer: (C)

86. CAS is defined as
(A) A process of dissemination of information
(B) A process of information
(C) A process of dissemination of current information
(D) A simple information service
Answer: (C)

87. Feedback mechanism is a part of which service?
(A) Reprography service
(B) CAS
(C) Translation service
(D) SDI
Answer: (D)

88. Mobile library is a kind of which service?
(A) Reference service
(B) Extension service
(C) Ready reference service
(D) Long range reference service
Answer: (B)

89. The person who provides reference service is called
(A) Chief librarian
(B) Grade One Librarian
(C) Deputy Librarian
(D) Reference Librarian
Answer: (D)

90. Reading centre, story hours, exhibition and reading to literature are form of
(A) Extension service
(B) Service of Public library
(C) Both
(D) None
Answer: (A)

91. What is the another name of Added entries?
(A) Main entry
(B) Cross reference entry
(C) Secondary entries
(D) Subject entry
Answer: (C)

92. How many Auxiliary tables are there in DDC 23rd Edition
(A) 16
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Answer: (B)

93. Phoenix schedules are part of which classification
(A) CC
(B) DDC
(C) UDC
(D) LCC
Answer: (B)

94. Sear’s List of Subject Headings (SLSH) is mainly useful for
(A) Small and medium libraries
(B) Special libraries
(C) Academic libraries
(D) College libraries
Answer: (A)

95. The word classification comes from the Latin word
(A) Classis
(B) Classes
(C) Clauses
(D) Fiction
Answer: (A)

96. Who is the publishers of Sear’s list of subject headings
(A) Dr. S. R. Ranganathan
(B) Brown
(C) H. W. Wilson
(D) C. A. Cutter
Answer: (C)

97. MESH is a
(A) Thesaurus
(B) Dictionary
(C) Journal
(D) Library
Answer: (A)

98. The First edition of DDC Consisted of
(A) 144 pages
(B) Four volume
(C) 44 pages
(D) 124 pages
Answer: (C)

99. What are the four entity of FRBR model?
(A) Personality, Matter, Energy, Space
(B) Work, Expression, Manifestation, Item
(C) Book, Form, Availability, Type
(D) Discipline, Entity, Action, Personality
Answer: (B)

100. When was the different typological study towards mode of formation of subjects done?
(A) 1950
(B) 1960
(C) 1970
(D) 1975
Answer: (A)
101. Physical condition of the books should be property maintained. This is known as
(A) Collation.
(B) Conservation
(C) Shelf-arrangement
(D) Organization
Answer: (B)

102. ________ is an important record of books, which shows the position of any book on the shelves.
(A) Bay Guide
(B) Authority File
(C) Accession List.
(D) Shelf. .List
Answer: (D)

103. Three great achievements in U.S.A. were noticed i.e. enunciation of DDC classification scheme, formation of American Library Association and the publication of 1st Journal of the librarianship in the year
(A) 1857
(B) 1859
(C) 1876
(D) 1901.
Answer: (C)

104. Books lost from the library are known through ________
(A) Stock verification
(B) Charging and discharging
(C) Shelf list
(D) Accession Register
Answer: (A)

105. LA is the Library Association of
(A) Manipur
(B) Andhra Pradesh
(C) Great Britain
(D) Canada.
Answer: (C)

106. Of the following libraries in India, which one is the oldest library?
(A) Asiatic Society Library, Bombay
(B) Connemara Public Library, Madras
(C) Delhi Public Library, Delhi
(D) National Library of India, Calcutta.
Answer: (D)

107. The first centre to use computer in the library and information activities in India is
(A) DESIDOC
(B) INSDOC
(C) DRTC
(D) UGC.
Answer: (B)

108. User education may be provided in four interrelated areas which are
(A) User’s awareness, user studies, library orientation, bibliographic instruction
(B) User’s awareness, library orientation, inter-profiling, bibliographic instruction
(C) Aptitude test of the users, use of cataloguing, inter-profiling, user’s awareness
(D) Bibliographic instruction, library orientation, computer literacy, user’s awareness.
Answer: (A)

109. ‘Fair use’ is the norm for determining the legality of
(A) Producing the second edition of a book
(B) Photocopying an entire book
(C) Making available a book to another library on inter-library loan
(D) Prescribing a book as a text book.
Answer: (B)

110. Generally a reference service of a library in the conventional form is processed through the stages which are
(A) Preparation, service, assimilation
(B) Indexing, orientation, delivery of the query’s reply
(C) Orientation, user’s study, photocopy supplied
(D) Preparation, orientation, delivery of the query’s reply.
Answer: (A)

111. ________ is a process of helping employees in an organization to acquire new skills and competence on a continuing basis
(A) Total Quality Management
(B) Management Information System
(C) Financial Resources Development
(D) Human Resources Development.
Answer: (A)

112. PR stands for
(A) Indian Press Registration
(B) Intellectual Property Right
(C) International Property Right
(D) Indian Property Regulations.
Answer: (B)

113. On which of the following technologies semantic web is not based?
(A) RDF
(B) Ontologies
(C) Cloud seeding
(D) URI
Answer: (C)

114. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ____________________
(A) Second Generation Computers
(B) Third Generation Computers
(C) Fourth Generation Computers
(D) Fifth Generation Computers
Answer: (D)

115. Computer memory is measured in ____________________
(A) Bytes
(B) Kilobytes
(C) Megabytes
(D) All of the above
Answer: (D)

116. What are three types of basic languages used in computer programming?
(A) Zero, low and high levels
(B) COBOL, BASIC and PROLOG
(C) FOTRAN, PL/I and SNOWBOL
(D) Machine, Assembly and high level lannguages
Answer: (D)

117. When CD-ROM was prepared and made?
(A) 1985
(B) 1982
(C) 1980
(D) 1977
Answer: (A)

118. In how many ways switching system can be established?
(A) Two
(B) Three
(C) Five
(D) Seven
Answer: (B)

119. Which type of switching system is telephone network?
(A) Circuit switching
(B) Packet switching
(C) Message switching
(D) None of the above
Answer: (A)

120. Which of the following software is useful for word processing?
(A) DBASE
(B) LIBSYS
(C) WordStar
(D) CDS/ISIS
Answer: (C)

121. NICNET and INDONET are the networks of which category?
(A) LAN
(B) MAN
(C) WAN
(D) IN
Answer: (C)

122. What is a bug?
(A) Computer Virus
(B) Error in Computer Configuration
(C) Error in a Programme
(D) None of these
Answer: (C)

123. Which is not a programming language?
(A) FORTRAN
(B) BASIC
(C) COBOL
(D) ASCII
Answer: (D)

124. ISO-9960 is related with?
(A) Standard for encoding data on CD-ROM
(B) Standard for Computer Hardware
(C) Standard for Information Processing
(D) Standard for Networking
Answer: (A)

125. ASCII has how many codes?
(A) 256
(B) 526
(C) 265
(D) 254
Answer: (A)

126. Raw, unevaluated, unprocessed and unorganized facts is known as:
(A) Data
(B) Information
(C) Knowledge
(D) Wisdom
Answer: (A)

127. Information retrieval is fastest from
(A) Floppy Disk
(B) Magnetic Tape
(C) Hard Disk
(D) None of the above
Answer: (C)

128. An University providing Open Access to Sanskrit dissertations through Internet
(A) Jawaharlal Nehru University
(B) Delhi University
(C) Mahatma Gandhi University
(D) University of Madras
Answer: (B)

129. In which of the following the term “Truncation” is used
(A) Budgeting
(B) Search Formulation
(C) Coordination
(D) Classified bibliography
Answer: (B)

130. The CD alphabets in CDS/ISIS stands for
(A) Computerized Documentation
(B) Condensed Disk
(C) Confirmed Disc
(D) Compact Disc
Answer: (A)

131. Electronic telecommunications system joining millions of computers together.
(A) E-mail
(B) Internet
(C) US Mail
(D) UPS
Answer: (B)

132. Following is not a social bookmarking site:
(A) Digg
(B) Delicious
(C) Sqidoo
(D) Facebook
Answer: (C)

133. Following is not a network protocol:
(A) HTTP
(B) SMTP
(C) TCP/IP
(D) Z39.50
Answer: (D)

134. LOCKOSS (Software) is an international community initiative by:
(A) MIT Libraries
(B) Stanford University
(C) University of Waikato
(D) University of Southampton
Answer: (B)

135. Identify the odd one from the following:
(A) Koha
(B) VTLS
(C) SLIM++
(D) SOUL
Answer: (A)

136. Following is not a Web 2.0 tool:
(A) Blog
(B) Facebook
(C) UGC-INFONET 2.0
(D) RSS feeds
Answer: (C)

137. Following is an example of microblogging:
(A) WordPress
(B) Blogspot
(C) Livejournal
(D) Twitter
Answer: (D)

138. Now-a-days how many types of Protocol are used ?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2
Answer: (D)

139. Which type of protocol is used by interface for public data network (PDN)?
(A) X.25
(B) X.12
(C) X.13
(D) X.20
Answer: (A)

140. In Which five year plan the INFLIBNET was established
(A) Fourth five year plan
(B) Fifth five year plan
(C) Sixth five year plan
(D) Seventh five year plan
Answer: (D)

141. Resource sharing is a part of …
(A) Library cooperation
(B) Library administration
(C) Library management
(D) Library cataloguing
Answer: (A)

142. Which one is a full text e-Resource?
(A) JCCC
(B) ISID
(C) Science finder scholar
(D) ACS
Answer: (D)

143. Which one is E-Bibliographic database?
(A) Nature
(B) Blackwell
(C) ISID
(D) Springer
Answer: (C)

144. Virtua accommodates Different version of the MARC Standard?
(A) USMARC
(B) UKMARC
(C) CANMARC
(D) SWEMARC/All of above
Answer: (D)

145. Which is the journal of Library and Information Science?
(A) Abacus
(B) Acta numerica
(C) Interlending and Document supply
(D) All of above
Answer: (C)

146. The Electronic Library is………………….
(A) A Magazine
(B) A Journal Name
(C) A LIbrary
(D) An Encyclopeadia
Answer: (B)

147. Which two is a Library Management Software for small libraries?
(A) Library Solution and Follet
(B) Follet and MSN
(C) MSN and Tar
(D) LYCOS and Live Search
Answer: (A)

148. What is APS?
(A) A Search Engine?
(B) A Full-text e-resource
(C) Bibliographic database
(D) Library Management Software
Answer: (B)

149. Which one is Library and Information Science Journal name?
(A) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Guide
(B) Reference Reviews incorporating ASLIB Book journals
(C) Reference Reviews incorporating ASLIB Book Review
(D) Reference Reviews incorporating ASLIB E-Book
Answer: (A)

150. Questionnaire is a :
(A) Research method
(B) Measurement Technique
(C) Tool for data collection
(D) All the above
Answer: (C)
151. Mean, Median and Mode are :
(A) Measures of deviation
(B) Ways of sampling
(C) Measures of control tendency
(D) None of the above
Answer: (D)

152. Research is
(A) Searching again and again
(B) Finding solution to any problem
(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem
(D) None of the above
Answer: (C)

153. Which of the following is the first step in starting the research process?
(A) Searching sources of information to locate problem.
(B) Survey of related literature
(C) Identification of problem
(D) Searching for solutions to the problem
Answer: (C)

154. A common test in research demands much priority on
(A) Reliability
(B) Useability
(C) Objectivity
(D) All of the above
Answer: (D)

155. Action research means
(A) A longitudinal research
(B) An applied research
(C) A research initiated to solve an immediate problem
(D) A research with socioeconomic objective
Answer: (C)

156. A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Abnormal Reasoning
(D) Transcendental Reasoning
Answer: (B)

157. Which of the following variables cannot be expressed in quantitative terms?
(A) Socio-economic Status
(B) Marital Status
(C) Numerical Aptitude
(D) Professional Attitude
Answer: (C)

158. The essential qualities of a researcher are
(A) Spirit of free enquiry
(B) Reliance on observation and evidence
(C) Systematization or theorizing of knowledge
(D) All the above
Answer: (D)

159. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis” is followed by
(A) Statement of Objectives
(B) Analysis of Data
(C) Selection of Research Tools
(D) Collection of Data
Answer: (C)

160. A research paper is a brief report of research work based on
(A) Primary Data only
(B) Secondary Data only
(C) Both Primary and Secondary Data
(D) None of the above
Answer: (C)

161. One of the following is not an open source software:
(A) DSpace
(B) Windows
(C) Green-stone
(D) Linux
Answer: (B)

162. Classification of all types of libraries has been made by-
(A) IFLA
(B) UNISIST
(C) UNESCO
(D) INSDOC
Answer: (C)

163. Reading centre’s, story hours, exhibitions and reading to literature are forms of …
(A) Extension service
(B) Service of a public library
(C) Both
(D) None
Answer: (C)

164. Informal self education is possible in what kind of library?
(A) National Library
(B) Public Library
(C) Specific Library
(D) College Library
Answer: (B)

……………………. Is a process of information
(A) Books
(B) CD-ROM
(C) Computers
(D) None of the above
Answer: (B)

165. Feedback mechanism is a part of which service?
(A) Reprography
(B) CAS
(C) Translation service
(D) SDI
Answer: (D)

166. What is the collection of terms or records in MARC called?
(A) System
(B) Network
(C) Website
(D) Database
Answer: (D)

167. What is Bibliometry?
(A) Function of Library Network
(B) Information Management Service
(C) Information Management Tool
(D) Library Service
Answer: (C)

168. Microchip was invented by…..
(A) Microsoft
(B) IBM
(C) DELL
(D) Intel
Answer: (D)

169. Information is…..
(A) Raw Data
(B) Processed Data
(C) Input data
(D) Organized data
Answer: (D)

170. Conference proceedings are considered as………………documents.
(A) Conventional
(B) Primary
(C) Secondary
(D) Tertiary
Answer: (B)

171. RSS feed is a tool of :
(A) Graphic design
(B) Web 1.0
(C) Web 2.0
(D) Architecture
Answer: (C)

172. An appropriate source to find out descriptive information is……………. .
(A) Bibliography
(B) Directory
(C) Encyclopedia
(D) Dictionary
Answer: (C)

173. One of the following search engine is exclusively meant for scientific information :
(A) Google
(B) Yahoo
(C) SCIRUS
(D) Altavista
Answer: (C)

174. Technological Gatekeeper is :
(A) A formal method of giving current awareness service
(B) A method of technology assessment and evaluation
(C) A process of transfer of technology
(D) An informal mechanism of keeping user informed of relevant development
Answer: (D)

175. The Farmington plan is associated with :
(A) Library Legislation
(B) Library Cataloguing
(C) Library Cooperation
(D) Library Indexing Service
Answer: (C)

176. UNESCO assisted Model Public Library in India is located at :
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Chennai
Answer: (B)

177. Mark the ‘odd one out’ :
(A) Cow-Calf principle
(B) Principle of osmosis
(C) Wall picture principle
(D) Whole organ principle
Answer: (B)

178. Shelf list facilitates……………. .
(A) Classification
(B) Weeding out
(C) Stock verification
(D) Documentation
Answer: (C)

179. Questionnaire is a :
(A) Research method
(B) Measurement technique
(C) Tool for data collection
(D) Data analysis technique
Answer: (C)

180. A periodical evaluation of an employee is done through……….. .
(A) Job rotation
(B) Performance appraisal
(C) Refresher course
(D) Work guide
Answer: (B)

181. “Controlled Group” is a term used in………….. .
(A) Survey research
(B) Historical research
(C) Experimental research
(D) Descriptive research
Answer: (C)

182. ‘Noise’ in Information Retrieval is due to…………. .
(A) Precision
(B) Recall
(C) Relevant information
(D) Redundant information
Answer: (D)

183. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes ?
(A) They are not related at all
(B) Cataloguing codes will include bibliographic description
(C) ISBD includes cataloguing rules
(D) ISBD can replace cataloguing rules
Answer: (B)

184. Tagging in web 2.0 application is called :
(A) Taxonomy
(B) Folksonomy
(C) Syndication
(D) Directory
Answer: (B)

185. Inductive logic proceeds from :
(A) General to General
(B) Particular to General
(C) General to Particular
(D) Particular to Particular
Answer: (B)

186. Which of the following is not a “Graphic representation” ?
(A) Pie Chart
(B) Bar Chart
(C) Table
(D) Histogram
Answer: (C)

187. The oldest and the largest Library Association in the world is…………. .
(A) ALA
(B) LA
(C) IFLA
(D) IASLIC
Answer: (A)

188. Which of the following is not covered under Intellectual Property Rights ?
(A) Copyrights
(B) Patents
(C) Trade Marks
(D) Thesaurus
Answer: (D)

189. Ontology is…………….. .
(A) An Indexing Method
(B) Classification of Internet based documents
(C) Cataloguing of Internet based documents
(D) Documentation service
Answer: (B)

190. High Level Language is……………… .
(A) Disk space dependent
(B) O. S. dependent
(C) Machine independent
(D) Machine dependent
Answer: (C)

191. The transmission of receiver’s reaction back to the sender is known as…………….. .
(A) Noise
(B) Feedback
(C) Medium
(D) Source
Answer: (B)

192. Protocol means…………… .
(A) Interchange of data between two devices
(B) Interchange of data between two computers
(C) Linkage between two computers
(D) Linkage between two devices
Answer: (D)

193. Which of the following is an ‘Acronym’ ?
(A) UNESCO
(B) UNO
(C) UNDP
(D) UGC
Answer: (A)

194. A set of rules that govern overall data communications system is popularly known as…………… .
(A) Protocol
(B) Agreement
(C) Pact
(D) Memorandum
Answer: (A)

195. Staffing is concerned with providing and maintaining…………….resources.
(A) Physical
(B) Technical
(C) Human
(D) Financial
Answer: (C)

196. Which of the following is not true about e journals ?
(A) They are distributed through digital methods
(B) They also have editors or editorial boards
(C) They are publications of serial nature
(D) They are always free of cost
Answer: (D)

197. What is the meaning of ‘Translation Pools’ ?
(A) Details about the names of translation experts
(B) Details about the addresses of the translators
(C) Agency of the names of translation experts
(D) None of these.
Answer: (C)

198. How is stochastic equation of information solved ?
(A) By statistical rules
(B) By dynamic rules
(C) By statistical and dynamic rules
(D) None of these.
Answer: (C)

199. Whether Library is a system?
(A) Yes, it has various sections as sub-systems coordinating each other forming a system
(B) No, it cannot be a system
(C) It is quite impossible
(D) Library is separate from a system.
Answer: (A)

Click here for more MCQs

Click here for Jobs

Post Author: Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *